Tuesday, 31 May 2011

Eton Mess; Aardbeien met slagroom "the British way"
De Engelsen hebben heerlijke tradities en zeker qua eten. Denk aan de high tea, de sunday roast of de strawberries & cream van Wimbledon. Dit echte Engelse toetje word traditioneel geserveerd op Eton College tijdens de jaarlijkse cricketwedstrijd tegen de studenten van Winchester College op 4 juni.

Het is een heerlijke combinatie van aardbeien, meringue en room. Ik ben dol op aardbeien maar wel alleen als ze vers zijn. Geweldig op een witte boterham met echte boter. Maar het liefst zoals ik ze vroeger op vakantie kreeg. Dus niet van die zompige stukjes in de kant-en-klare vla of yoghurt.

Op vakantie in Spanje gingen we altijd naar hetzelfde dorp waar we op zijn minst een keer naar hetzelfde terras, met de naam Casi Casi, voor een kopje koffie en een Spaanse Fanta (die op onverklaardbare wijze altijd veel meer oranje was dan de Nederlandse!?!). Standaard hoorde daar verse aardbeien met slagroom bij, de lekkerste van het heel Spanje. Zo hadden we dus eigenlijk onze eigen vakantietraditie.

Deze Eton Mess doet me veel aan de 'Fresas con crema' van toen denken, alleen nog lekkerder. Ik heb het traditionele recept wat aangepast. De aardbeien zijn gemarineerd in Cointreau en aan de slagroom heb ik wat vanille toegevoegd.


Eton Mess (2 personen)

 • 2 eiwitten
 • 75 g suiker
 • 450 g aardbeien
 • 1 eetlepel Cointreau
 • 1 eetlepel suiker
 • 250 ml slagroom
 • 1/2 vanillestokje
 • 1/2 eetlepel suiker
 • Amandelschaafsel, geroosterd

Zet de oven aan op 110 °C. Voor de meringue: klop de twee eiwitten met een mixer in een vetvrije kom tot ze stijf zijn. Doe de suiker erbij en mix deze er goed door. Maak op bakpapier kleine hoopjes meringue en zet deze in de oven voor een uur. Laat goed afkoelen.

Snij de aardbeien in stukken en laat deze met een eetlepel suiker en de Cointreau lekker marineren. Klop in tussen de slagroom met de suiker en het merg van het vanillestokje lobbig.

Als de meringue is afgekoeld verkruimel je deze boven de kom met de aardbeienstukjes. Roer de room er voorzichtig doorheen. Schep de 'mess' in twee ijscoupes of grote glazen en garneer met het amandelschaafsel. Direct serveren.

2 comments:

 1. Bedoel je geen eiwitten voor de merenques?
  Elsbeth

  ReplyDelete
 2. @Elsbeth

  Ha Elsbeth, je hebt helemaal gelijk. Verschrijvinkje... Ik heb het aangepast. Dank voor je oplettendheid!

  ReplyDelete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...