Saturday, 7 May 2011

Artisjok-bonenspread

Dat bijna alles uit de natuur is op de een of andere wijze eetbaar is of anders wel eetbaar te maken is, is bij velen wel bekend. Toch zijn er heel wat dingen waar bij de associatie niet meteen met eten is. Neem bij voorbeeld bloemen. Prachtig voor in het veld, de tuin of in een vaas op tafel maar tegenwoordig toch ook steeds vaker op ons bord. Soms als decoratie, ook regelmatig om op te eten.

Nu zijn er best wel soorten die je al veelvuldig in de keuken tegenkomt of waarbij je denkt oké zou kunnen. Denk aan de bekende viooltjes, lavendel, rozen maar ook de minder bekende paardenbloem, goudsbloemen of vlierbesbloemen. Wat ze allemaal min of meer gemeen hebben is dat ze er ook duidelijk uit zien als bloemen. Echter een van de meest gegeten bloemen is niet zo schattig om te zien en heeft veel weg van een distel dus niet echt een gezellig bloempje. Maar in al zijn lelijkheid, waar je overigens weinig meer van ziet als ie op je bord ligt, is ie wel zalig.

We hebben het hier dan ook over de artisjok. Eigenlijk een bloemknop die wordt geplukt voor dat hij in bloei komt want daarna is hij niet meer eetbaar. Een heerlijke delicatesse om te eten bijvoorbeeld gekookt met een vinaigrette of mosterdsaus, gevuld of de harten in een salade of gemarineerd als borrelhapje. Deze keer verwerkt in een heerlijke spread voor op ciappe, een Italiaanse toast voor borrelhapjes.Artisjok-bonenspread (6 personen)

  • 1 blik artisjokharten uitgelekt
  • 1/2 teentje knoflook
  • 50 g geraspte parmezaanse kaas
  • 200 g cannelinibonen uit blik (mogen ook reuzebonen of witte bonen zijn)
  • 60 ml olijfolie
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • Peper & zout, oregano 

Doe de artisjok, bonen, knoflook en kaas in een blender en laat draaien. Doe langzaam de olijfolie erbij en pureer tot het een glad mengsel is. Doe in een kom en roer de peterselie er door. Breng op smaak met zout, peper en wat oregano. Sprenkel nog wat olie over de spread en serveer met de ciappe.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...