Wednesday, 27 April 2011

Pittige salade van kikkererwten, tomaat en feta

Ik heb best veel kookboeken, 81 om precies te zijn (en nog een aantal op de verlanglijst). Maar ondanks deze enorme bron aan inspiratie komt het toch regelmatig voor dat ik niet weet wat ik moet koken. Veel van deze boeken heb toch zeker een keer van voor naar achter doorgelezen. Maar vanwege tijd gebrek komt het er vaak niet van om iets uit die boeken te koken.

Vandaar het label "Volgens het boekje" hier onder vallen de recepten die ik, soms hier en daar wat aangepast, uit een van mijn kookboeken haal. Veel van deze boeken heb ik bij de Slegte vandaan want er is niets leukers dan een paar uur voor het tweedehands kookboekenschap door te brengen op zoek naar dat ene boek. Zo heb ik ooit een oud kookboek met de titel American Woman's Cook Book gekocht met daarin aantekeningen en briefjes met menusuggesties van een Nederlandse dame die met haar man gestationeerd was in Singapore in 1948.

Deze keer heb ik een van de Jamie Olivers er bij gepakt. Jamie is een genie. Misschien niet zo zeer op culinair vlak, al heeft hij daar zeker verstand van. Maar vooral op gebied van marketing, food trends en marktontwikkeling. Hij heeft als geen ander oog voor de hiaten in de voedingsindustrie en alles wat daar bijkomt. Ondertussen heeft hij een heel imperium op gebouwd van tv, boeken en tijdschriften tot eigen servies, keukenaccessoires en kookstudio's.

Op zoek naar een salade stuitte ik daarbij op deze maaltijdsalade in het boek Jamies Dinners. Een van de minpuntjes bij Jamie vind ik altijd de overdaad aan kruiden of andere smaakmakers zoals in dit geval de rode peper die ik in de lijst met ingrediƫnten tegenkwam. Dus bij deze een aangepaste versie.


Pittige salade van kikkererwten, tomaat en feta (4 personen)

  • 400 g kikkererwten uitgelekt
  • 1 kleine rode ui
  • 1 limoen
  • 1/2 rode peper
  • 125 g romaatjes
  • 100 g semi zongedroogde tomaatjes
  • Olijfolie
  • 100 g feta
  • 1 handje basilicumblaadjes
  • 1 handje verse munt

Snipper de ui en snijd de rode peper goed fijn. Snij de tomaatjes en de semi zongedroogde tomaatjes in stukjes. Doe dit in een grote saladeschaal en voeg de limoensap en een scheut olijfolie toe. Laat dit even marineren. Kook ondertussen de kikkererwten gaar. Als deze gaar zijn doe je 3/4 van de kikkererwten bij de tomaten in de saladeschaal. De overige kikkererwten haal je uit het vocht en prak je fijn met een vork. Doe ook dit prakje bij de salade en schep goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Breng op smaak met zout en peper.

Voor het serveren: verkruimel de feta en de in reepjes gesneden basilicum en munt en strooi dit over de salade. Sprenkel tot slot nog wat olijfolie over de salade.

Lekker met lamsworstjes van de grill of barbecue en brood met aioli.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...