Monday, 18 April 2011

Hambrugerzzz!

Wat een heerlijk weekend was het weer, weinig op de agenda dus even lekker bijkomen. Gister hebben we (Mr. X en moi) een heerlijk rondje door de stad gemaakt, op zoek naar de antiekmarkt op het Lange Voorhout. Alleen die was er (nog) niet. Pas vanaf 15 mei staat die er weer. Dan maar even neuzen op de Denneweg en lekker een terrasje pakken.
En op weg naar huis kom je nog een wat tegen. Neem de Prinsestraat. Al woon ik er om de hoek, ik kom er toch te weinig. Blijkt! Sinds november vorig jaar zit er een leuk nieuw fast food concept Burgerz genaamd. Dus niet die kleffe hamburgers van de grote Amerikaanse ketens maar vers gemaakte gourmet burgers. Doet me denken aan Burgermeester in Amsterdam. Die burgers gaan we zeker nog een keer proeven!

Door die overheerlijke gourmet burgers had ik een heuse déjà vu. Lange geleden ben ik met mijn moeder tijdens het shoppen in Amsterdam bij 't Nieuwe Kafé terecht gekomen en heb daar een heerlijke hamburger gegeten. Nu is deze met het verstrijken van de jaren in mijn hoofd uitgegroeid tot een ***-burger. Maar lekker was ie, vooral omdat in plaats van de ordinaire mayo of ketchup de burger voorzien was van cocktailsaus. Ook weet ik zeker dat er gebakken of gegrilde uienringen op zaten maar de rest van de garnituur is me niet meer bij gebleven. Uit nostalgie en vanwege de inspiratie die Burgerz me gaf bij deze mijn gourmetversie van de burger van 't Nieuwe Kafé. 




Hamburgers met gegrilde tomaat, ui en cocktailsaus (2 personen)

Voor de burgers:
  • 500 g rundergehakt (half om half mag ook)
  • 2 eetlepels worchestersaus
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (hot)
  • 1 ei
  • snufje zout
  • peper
  • Boter

 Voor de saus:
  • 2 dl mayonaise
  • 1 1/2 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel whiskey
  • 1 eetlepel cognac
  • 1 eetlepel sherry (medium dry)
  • 1 mespunt cayennepeper
  • snufje zout

Overig:
  • 2 Italiaanse bollen (of 4 kaiserbroodjes voor kleinere burgers)
  • 1 ui in ringen
  • 1 Roma tomaat in plakken
  • Botersla of ijsbergsla

Maak de burgers door in een kom het gehakt te mengen met alle ingrediënten behalve de boter (die is voor het bakken). Maak twee (of vier) ballen en sla deze goed plat. Ze worden hierdoor best groot maar als je dat niet doet krimpen ze bij het bakken en worden het hamballen in plaats van burgers. Ook lekker maar eet wat lastig op een broodje. Bak de burgers in de koekenpan met boter ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.

Zet tegelijkertijd met de burgers een grill pan op voor de uienringen en tomatenplakken en bak deze tot de ui zacht is en beide mooie strepen hebben. Tijdens het bakken maak je de cocktailsaus en bak je indien nodig het brood af.

Snijd de bollen open en leg er wat blaadjes sla op onderste helft, doe wat cocktailsaus op de sla en leg de hamburger op dit bedje. Garneer met de plakken tomaat en de uienringen en doe ook hier nog wat saus overheen en sluit af met de bovenste helft van de bol. Serveer direct met bijvoorbeeld frietjes.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...