Monday, 25 April 2011

Oeuf en cocotte (Eierpotjes)

Een ei is geen ei... Met Pasen eten we eieren, die traditie komt vooral voort uit lenterituelen van de natuurgodsdiensten. Maar ook het Christelijke vasten heeft hieraan bijgedragen. Het was tijdens het vasten verboden om eieren te eten en die werden dan op gespaard tot Pasen. Daarbij werden de oudste eieren gebruikt om te versieren.

Bij ons thuis werd vroeger door mijn vader en mijn broer een wedstrijdje gedaan wie de meeste eieren kon eten. Ook ik weet nog hoe mijn vader eieren uitblies om ze daarna te verven en in de paasboom te hangen en uiteraard het paaseieren zoeken. Een ei hoort er nu eenmaal bij dus hoe kan het ook anders deze keer een recept voor Oeuf en cocotte oftewel Eierpotjes. Eentje met ham en crème fraîche en eentje met zalm en roomkaas. Heerlijk bij het paasontbijt.

Oeuf en cocotte (Eierpotjes) (per persoon)

Met gerookte zalm
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kruidenroomkaas
  • 50 g gerookte zalmsnippers
  • 1/2 eetlepel room
  • Peper & zout

Met ham
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 plakken Coburger rauwe ham
  • Peper & Zout
  • Geraspte kaas

    Roer in een ovenvast schaaltje (bijv. een ramequin) de kruidenroomkaas, room en zalm door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Breek de twee eitjes boven het mengsel. Neem een diepe ovenschaal en zet hier het potje in. Vul de schaal voorzichtig met heet water tot ongeveer 1 cm onder de rand van het potje. Zet het geheel in een oven van 200 ˚C voor 10-12 minuten.

    Voor het potje met ham roer je de crème fraîche en ham door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Breek de twee eitjes er boven en bestrooi met geraspte kaas. En zet in de oven zoals hierboven beschreven.

    0 reacties:

    Post a Comment

    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...