Tuesday, 12 April 2011

Frisse doperwtensoep met munt en seranno ham

Ik hou van soep! Ik vind het heerlijk. Vooral op koude winterse dagen is er niets lekkerder dan een kom dampende, hete, goed gevulde soep. Maar goed de winter is net geweest dus dat betekent afzien zou je denken. Gelukkig zijn er ook genoeg frisse en lichte soepjes te vinden die ons in de lente en zomer gezelschap kunnen houden.
Ik kijk nu al uit naar die warme zomerdag. Lekker picknicken; Mr. X, kleedje en boekje mee; een koude gazpacho of vichysoisse in de thermosfles, wat lekkere hapjes en een bubbelwijn in een mand en hop naar het strand of park. Maar ondanks het fijne weer van de afgelopen dagen is het er nog niet van gekomen. Gelukkig hebben we nog een hele zomer voor de boeg. Nu maar hopen dat alle zomerse dagen in het weekend vallen.

In de tussentijd vermaken we ons met een lekker doperwtensoepje.



Doperwtensoep met munt en krokante serrano ham (4 personen) 

  • 450 g doperwten (diepvries)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook
  • 125 ml witte wijn
  • 125 ml room
  • 1 blokje groentebouillon
  • 500 ml water
  •  20 g boter
  • 1 mespunt cayennepepper
  • Zout & peper
  • 8 plakken serrano ham
  • 4 takjes munt

Leg de plakken serrano ham op bakpapier en zet in een oven op 200 ˚C voor 10 minuten of tot ze krokant zijn. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op keukenpapier.

Fruit de ui met de boter in een grote pan zo'n 10 minuten met de deksel op de pan tot de ui glazig en zacht is. Doe het uitgeknepen teentje knoflook erbij en bak voor 3 minuten mee. Blus de boel af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Nu kunnen de doperwten, het bouillonblokje en het water erbij en kook 10 minunten door. Pureer de soep met staafmixer, blender of keukenmachine. Roer de room (hou evt. wat over voor de ganering) er door en breng op smaak met de cayennepeper en peper en zout.

Snij de munt in smalle reepjes. Verdeel de soep over grote kommen, schenk de overgebleven room er over en strooi de munt erbij. Steek in elke kom aan de zijkant twee plakken krokante ham en serveer.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...