Thursday, 14 April 2011

Asparagus officinalis L.

Het aspergeseizoen is vandaag officieel begonnen. We kunnen dus weer genieten van dit prachtige "witte" goud van Hollandse bodem. En wees er snel bij want je hebt maar tot 24 juni (St. Jan). Daarna mogen de overgebleven scheuten hun kopjes boven de grond laten zien om energie op te doen voor het volgend jaar.

De groente heeft een lange geschiedenis die terug gaat tot de Egyptenaren twee eeuwen voor Christus. Ook worden de asperges geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Het zou goed zijn tegen hartproblemen, leverstoornissen, duizeligheid en tandpijn. En asperges werken laxerend en vochtafdrijvend. Veel interessanter is natuurlijk dat de asperge, waarschijnlijk mede door zijn uiterlijk, als afrodisiacum wordt gezien. Afrodisiacum betekend liefdesmiddel en is vernoemd naar de Griekse godin Aphrodite, de godin van de vruchtbaarheid, de zinnelijke liefde en de schoonheid.

De asperge bevat twee actieve stofjes, de een is asparigine wat stimulerend werk op de nieren en de ander is aspargiczuur dat vermoeidheid bestrijdt. Chronische uitputting verdwijnt en de seksuele energie wordt versterkt. Zeer fijne bijkomstigheden bij een groente die je toch al eet gewoon omdat ie zalig is. Des te meer reden om het volgende recept te maken voor je geliefde. Dag voorjaarsmoeheid, hallo wilde nachten ;-)



Aspergesoep met gerookte zalm, ei en kervelroom (4 personen)

  • 500 g asperges
  • 1 kleine ui
  • 20 g boter
  • 1 blokje groentebouillon
  • 400 ml water
  • 50 ml witte wijn
  • 50 ml room
  • 2 eieren (hardgekookt)
  • 200 g gerookte zalm fijngesneden
  • 125 ml room
  • 2 theelepels kervel
  • Zout & peper

Snipper de ui en doe met de boter in de pan en fruit deze tot ze zacht en glazig is. Maak de asperges schoon en snijd in stukjes. Gooi de schillen en kontjes niet weg! Bak de asperges 5 minuten mee met de ui en blus af met de witte wijn. Doe het water en het bouillonblokje erbij. De schillen en kontjes kunnen eventueel in een stoommandje bovenop de asperges worden meegekookt voor de smaak. Kook het geheel 20-25 minuten.

Haal het mandje met schillen weg deze heb je niet meer nodig. Pureer de soep met behulp van een blender of staafmixer en zet terug op het vuur. Doe de 50 ml room erbij en breng op smaak met zout en peper.Klop een luchtig schuim van de over gebleven room, de kervel en zout en peper.

Maak de eitjes schoon en hak in kleine stukjes. Neem vier amuseglaasjes en verdeel hier over het ei en schenk voorzichtig de soep hierop. Schep wat kervelroom op de soep en garneer met de zalm. Serveer direct.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...