Wednesday, 30 March 2011

Melanzane alla parmigiana

Iedereen heeft wel een lievelingsgerecht. Een (of meerdere) waarvoor je midden in de nacht wakker mag worden gemaakt. Bij mij zou dat mogen als je met een schaaltje goede bitterballen aan mijn bed verschijnt. Dit komt waarschijnlijk omdat mijn broer en ik vroeger nog weleens op een zaterdagavond werden wakker gemaakt door mijn ouders voor een bitterballetje. Die zij hadden gemaakt tijdens een gezellig avondje thuis op de bank. Heerlijk was dat, zo slaapdronken een bitterballetje op eten.

Maar naast de bitterballen uit mijn jeugd zijn er toch wel wat andere hapjes aan het waar-mag-je-me-midden-in-de-nacht-voor-wakker-maken-lijstje toegevoegd. Wat me is op gevallen is dat het vooral gaat om hartige hapjes dus geen ijs, taart of koek maar graag hartverwarmend en troostend. Een klein restje aardappelgratin bijvoorbeeld of gnocchi al gorgonzola en aardappelpuree, hmmm! De rode draad is dus vaak aardappel, room en kaas. Ook zelfgemaakte lasagne doet het altijd goed.

En als het dan wat gezonder moet met groente dan toch graag iets met aubergine, verrukkelijk die fluweelzachte vlezige textuur en licht bittere smaak. Dat kan zijn van een goede ratatouille tot caponata of een spread voor bij de borrel. Al spant deze melanzane alla parmigiana toch de kroon omdat het vooral om de aubergine gaat.Wie maakt me wakker vanavond???


Melanzane alla Parmigiana (vooraf, 2 personen)

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 anjovisje op olie
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • 1 scheutje balsamico azijn
  • 1 grote aubergine
  • Veel Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Snipper de ui en het teentje knoflook en fruit deze samen met de anjovis in wat olie in een pan tot de ui zacht is en de anjovis smelt. Roer hier de tomatenblokjes en tomatenpuree bij en breng op smaak met de oregano, zout, peper en balsamico azijn. Laat op een laag vuur lekker inkoken tot een smaakvolle saus.(hoe langer, hoe beter)

Tijdens het inkoken van de saus wordt de aubergine gewassen en in plakken van een halve centimeter gesneden. Deze plakken worden aan een kant door de olie gehaald en gegrild in de grilpan met de geoliede kant als eerst tot gaar en mooi gestreept zijn aan beide zijden. Verdeel de plakjes om en om met wat kaas over twee ramequins tot ze op zijn. Verdeel de tomatensaus tot de aubergines bedekt zijn met een klein laagje saus en bestrooi als laatste een flinke hoeveelheid kaas over de saus. Bak in de oven ongeveer 25 minuten of tot de kaas goudbruin is. Laat even afkoelen. Garneer met een basilicum blaadje en serveer.






    0 reacties:

    Post a Comment

    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...