Wednesday, 23 March 2011

De perfecte Madeleines

Een paar dagen geleden zat ik door een kooktijdschrift te bladeren en kwam een recept voor Madeleines tegen. Dat moest maar eens worden uitgeprobeerd want dit overheerlijke kleine cakeje stond al een tijdje op mijn kook-to-do-list. Een tikkeltje chique en decadent in al haar eenvoud, dat zal wel door de geschiedenis komen.

Over deze lekkernij doen zich meerdere verhalen de ronde. Een daarvan is dat de Madeleine is bedacht voor Stanislas LeszczyƄski, koning van Polen en hertog van Lotharingen, rond 1750. Zijn dochter Marie was de koningin van Frankrijk, echtgenote van Lodewijk XV, serveerde ze met regelmaat aan haar gasten. Na de dood van de hertog heeft een van patissiers het recept meegenomen en is voor zich zelf begonnen in Commercy. Na een ware madeleine-oorlog werd het cakeje pas echt bekent toen ze  jaren later verkocht werd op de Franse perrons.

Het andere verhaal is minder spannend. Een boerin met de naam Madeleine zou ze  hebben gemaakt voor de pelgrims op weg naar Compostella, ze koos daarbij voor de vorm van de St-Jacobschelp het teken van de Heilige Jacob waaraan de pelgrims te herkennen zijn. Zelfs Proust heeft een aantal bladzijden aan de Madeleine gewijd waarbij hij lyrisch over het cakeje en de herinneringen die ze bij hem losmaakte schreef. Hoog tijd om deze beroemde luchtige delicatesse zelf te gaan maken, dus hier is het recept!


Madeleines de Commercy (ca. 20 stuks)

 • 200 g boter + een beetje extra
 • 1/2 sinaasappel
 • 150 g suiker
 • 6 g bakpoeder
 • 200 g bloem
 • 4 eieren
 • zout
 • kristalsuiker voor de garnering

  Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Smelt de boter. Was de sinaasappel en wrijf droog. Rasp de schil boven de boter en laat trekken tot de boter bruin wordt (beurre-noisette) en laat wat afkoelen. Meng de suiker met de bakpoeder, bloem en een snufje zout. Klop met de mixer de eieren en de boter erdoorheen.

  Vet de holtes van de madeleinebakvorm in. Verdeel het beslag met een spuitzak over de holtes en bak in ca. 8 minuten goudbruin.  Rol de madeleines door de kristalsuiker en serveer. Ze zijn het lekkerst al nog warm zijn. (Geen spuitzak? Het kan ook met een ijslepel of twee lepels. Is het beslag te dun laat het even opstijven in de koelkast)

  0 reacties:

  Post a Comment

  var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...